2011. május 23., hétfő

AIR Pécs


 A Közelítés Művészeti Egyesület rezidens programjának a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program biztosította a folyamatos működést 2009 és 2011 között. A fővárosi évad program-kavalkádjában a rezidens program azon néhány szakmai program közé tartozott, mely a művészeti alkotómunka elmélyítését, a nemzetközi network kiépítését, a nemzetközi trendekkel kompatibilis intézményi struktúra hiányosságainak orvoslását egyaránt célozta. A program nem előzmények nélküli; 2003-04-ben az Európai Bizottság Kultúra 2000 program támogatásának köszönhetően már működtettünk egy műterem-csere programot izlandi, francia- és német művészeti szervezetekkel:  Galeri@Hlemmur, Reykjavik; DOKU München, Gallery de Tabloe, Marseille

2009-ben – városi és újfent EU támogatással - három képzőművészt (Sandro Porcu, Tonka Malekovic, Markus Hiestleitner) hívtunk meg a Temporary City rendezvényünkhöz kapcsolódóan, egy-, ill. kéthónapos rezidens munkára.

2009-10-ben, ill. 2011 áprilisáig az EKF meghívásos pályázatai biztosították a program működését. A program nem csak külföldi művészek pécsi rezidens munkáit célozta, hanem hazai alkotók külföldi rezidens programjaira is kiterjedt. A művészeti program 2010-ben kiegészült kurátori rezidens elemmel is.
A rezidens program 1-2 hónapos tartózkodással számolt, ugyanakkor számos rövidebb, néhány napos, pár hetes kurátori visitor programot is lebonyolítottunk.

A részvétel módja
i) pályázati alapon; nyílt, nemzetközi felhívás alapján (az ACAX segítségével)
ii) intézményi együttműködések, csere alapon (contratype, Brüsszel; Interspace, Szófia; Apartman project, Istanbul; Residency Unlimited, New York, Ostrale, Dresden)
itt is pályázati úton, a fogadó fél ajánlotta, ill. előzsűrizte a művészeket (általában 5 főből a fogadó fél választotta ki a művészt)


A pécsi rezidens program sajátosságai
- civil közeg
az egyesület mint ötletgazda és mint helyileg kompetens művészeti szervezet dolgozta ki és bonyolította le a rezidens programot. Együttműködött az egyetem Művészeti Karával, más helyi szakmai szervezetekkel (egyesületek, múzeum, kulturális-művészeti intézmények)
- intézményen kívüliség
jóllehet a Zsolnay Kulturális Negyedbe közel 900 nm –en, öt rezidens műterem lett betervezve 2009-es, majd 2010-es átadással, a most megvalósuló programból ez kikerült. (A ZsKN a Pécs2010-es program egyik kulcsprojektje, ahová egy kortárs művészeti intézet koncepciója is bekerült 2005-ben. Ez az intézményi projekt tartalmazta a rezidens programelemet. E két elképzelés párhuzamosan került ki a tervekből.)
- nincs állandó, speciálisan erre a célra kialakított helye, ingatlana
a rezidenseket apartmanokban, albérletekben, ideiglenesen kialakított műtermekben, stúdiókban fogadtuk
- kapcsolódás saját programokhoz
A pécsi rezidens program pályázati kiírása a temporalitás és az átalakuló város kapcsolatára vonatkozó koncepciót fogalmazott meg. Az aspirán művészeknek erre a helyzetre reagáló munkatervekkel kellett jelentkezni. A rezidens művészek a program során a helyi Művészeti Karon portfólió-bemutatót tartottak, ill. önűlló/közös munkakiállítást szerveztünk számukra. Két ízben egyes rezidensek saját szervezésű nagyrendezvényeinkbe kapcsolódtak be, a fent említett 2009-es Temporary City programjába (kurátorok: Doboviczki Attila és Varga Rita), ill. az In-Between rendezvénysorozatba (Carlo Crovato, Ilona Németh; kurátorok: Christian Gracza és Allan Siegel)
Alkalom- és igény szerint szakmai találkozókat szerveztünk helyi, hazai meghatározó intézmények vezetőivel, kurátorokkal, művészekkel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése